ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Το φαράγγι της Κάτω Ζάκρου είναι γνωστό και ως φαράγγι των νεκρών. Πρόκειται για εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι που στα ψηλά του τείχη υπάρχουν μεγάλες σπηλιές. Στις σπηλιές αυτές βρέθηκαν τάφοι από τη Μινωϊκή εποχή και μέσα σε αυτούς ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Λόγω των τάφων αυτών μάλιστα το φαράγγι ονομάζεται “Φαράγγι τών Νεκρών” καί οι σπηλιές “Σπηλιές τών Νεκρών”.

Το διασημότερο και περισσότερο επισκέψιμο φαράγγι της ανατολικής Κρήτης. Μια υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει νοτιοανατολικά από το χωριό Ανω Ζάκρος, διασχίζει το φαράγγι και καταλήγει δίπλα από το μινωικό ανάκτορο στον κόλπο της Κάτω Ζάκρου. Είναι βατό όλο το χρόνο σχεδόν, έχει συνολικό μήκος 2,5 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου – εξόδου είναι περίπου 100 μέτρα. Είναι μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και εύκολα σε μια ώρα περίπου μπορείτε να το διασχίσετε. Η σήμανση στην περιοχή είναι πολύ καλή, ενώ ένα τμήμα που παλιά ήταν δύσκολο και αναφέρεται σε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγόυς ως ζόρικο) πλέον έχει παρακαμφθεί τελείως.

Η ομορφιά του τοπίου, η ιστορική του σπουδαιότητα αλλά και η εύκολη προσβασιμότητα του, προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.