ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΒΑΙ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΒΑΙ

Το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη με την όμορφη παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα στο βόρειο άκρο της επαρχίας πάνω στο ακρωτήριο Σίδερο, αποτελεί μια μοναδικής ομορφιάς γωνιά της κρητικής γης. Οι φοίνικες εδώ είναι αυτοφυείς και οι συστάδες τους καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μικρής ρεματιάς μέχρι τη θάλασσα.

Το Βάι εκτός από αισθητική έχει και μεγάλη βιολογική αξία. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με κωδικό GR432405000 και ονομασία “Έλος Βάι”. Πρόκειται για φυσικό, εποχικό παράκτιο υγρότοπο που απολήγει σε μια θαυμάσια αμμουδιά. Ο υγρότοπος καθώς και όλη η περιοχή του φοινικοδάσους Βάι υπόκειται σε μια μεγάλη έκταση 248 περίπου στρεμμάτων με φοινικόδασος, πηγές γλυκού νερού και μια μικρή υγρολιβαδική έκταση στο ανατολικό τμήμα κοντά στην αμμώδη παραλία. Το νερό προέρχεται από τη λεκάνη απορροής της κοιλάδας του φοινικόδασους που στην απόληξη του σχηματίζει λιμνία και έλη, με πολύ σημαντική αξία για την ορνιθοπανίδα και αποτελεί ένα ιδανικό τόπο ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά περάσματα των πουλιών.

Το Φοινικόδασος Βάι είναι μια καταπράσινη όαση ανάμεσα σε μια άνυδρη και ξηροθερμική περιοχή, με σημαντική όμως βιοποικιλότητα και καταφύγιο άγριας ζωής.

Εκτός του αυστηρού καθεστώτος προστασίας του, διότι βρίσκεται στη καρδιά της περιοχής Νατούρα, το φοινικόδασος έχει χαρακτηρισθεί και ως ζώνη ειδικής προστασίας, ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αισθητικό δάσος.