ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

Η παραλία Κουρεμένος απέχει περίπου 2χλμ από το Παλαίκαστρο. Ο Κουρεμένος, είναι μια ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλο, πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και μήκος που ξεπερνάει το 1,5 χιλιόμετρο. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά αρμυρίκια που προσφέρουν ιδανική φυσική σκιά στους κολυμβητές. Στην περιοχή λειτουργούν αρκετές ταβέρνες και καφετέριες για να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Η παραλία είναι ανοιχτή στους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που την έχει κάνει διάσημη στους αθλητές και τους λάτρεις του windsurfingπαγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ λειτουργεί και σχολή ιστιοσανίδας, ενώ τον Ιούνιο του 2009 διεξήχθησαν ευρωπαϊκοί αγώνες windsurfing, στην κατηγορία freestyle. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα της παραλίας, που οφείλεται κυρίως στον προσανατολισμό της και την κάνει ταυτόχρονα τόσο περιζήτητη, είναι ότι παρά την ένταση των ανέμων, δεν σχηματίζεται κυματισμός στην ακτή και οι κολυμβητές απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς κανένα πρόβλημα.

Λόγω του θαυμάσιου βυθού του, ο Κουρεμένος ενδείκνυται και για καταδύσεις. Σε περίπτωση που διαθέτετε σκάφος, στον Κουρεμένο υπάρχει μια μικρή μαρίνα.

Ο υδροβιότοπος του Κουρεμένου βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία του Κουρεμένου με γεωγραφικό πλάτος 26.272145, με γεωγραφικό μήκος 35.203953 και με κωδικό KR1004 WWF Ελλάς και καταλαμβάνει μια έκταση 40 περίπου στρεμμάτων. Πρόκειται για φυσικό παράκτιο υγρότοπο με εποχική παρουσία σε υφάλμυρο νερό, αλλά σε ελώδη κατάσταση όλο τον χρόνο και αυτό δικαιολογείται ότι βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με τη θάλασσα. Ο υγρότοπος προστατεύεται διότι βρίσκεται σε ειδική ζώνη διατήρησης και εντός των ορίων περιοχής Natura με κωδικό GR4320006. Προστατεύεται επίσης ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας (κωδικός: Y432KR1004).