ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην αρχή του δρόμου που οδηγεί από τη Σητεία στην Ιεράπετρα περνώντας από το Πισκοκέφαλο. Το οίκημα είναι σχεδιασμένο γύρω από ένα μικρό αίθριο και η Έκθεση εγκαινιάστηκε το 1984, από τη Μελίνα Μερκούρη.Περιλαμβάνει εκθέματα από όλες τις περιοχές της Επαρχίας Σητείας καλύπτοντας μια περίοδο περίπου 4.000 ετών, απότο 3.500 π.χ. μέχρι το 500 μ.Χ.

Η Έκθεση δεν έχει πάρει την οριστική της μορφή αλλά η διαμόρφωση των ενοτήτων της είναι σχηματοποιημένη καθώς διαιρείται σε πέντε ενότητες από τις οποίες η είσοδος στις κύριες τέσσερις προσδιορίζεται από διαχωριστικούς πίνακες με χρονολογίες, επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό καιανάγλυφο χάρτη με ενδεικτικά σημειωμένες τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες κάθε εποχής.

Μετά τον προθάλαμο, προ του αιθρίου, το βλέμμα μαγνητίζει το περίφημο χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο του λεγόμενου «Κούρου του Παλαικάστρου» από τις ανασκαφές της μινωικής πόλης. Έχει ύψος 54 εκ. και είναι σύνθετο από διάφορα υλικά όπως δόντι ιπποπόταμου, ορυκτό σερπαντίνη, ορεία κρύσταλλο, ξύλο και χρυσά επιθήματα. Θεωρείται από τα αριστουργήματα της τέχνης των Μινωϊτών.

Η προθήκη τοίχου (5) περιέχει ευρήματα από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου και από τις ανασκαφές της Αγγλικής αρχαιολογικής Σχολής των αρχών του αιώνα από τις νεότερες. Πιο σημαντικά εκθέματα είναι τα λίθινα ιερά κέρατα τα δύο ρυτά που τα περιστοιχίζουν και το πολλαπλό αγγείο με τα πέντε κύπελλα (κέρνος), οπωσδήποτε για λατρευτική χρήση, το ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής.